Vađenje živca iz zuba

Vađenje živca uz pomoć endomotora iz krivih kanala zuba Zubobolja nastaje onda kada se zubni živac, ili živac zuba, ili pulpa zuba, ili nerv, zapravo inficira karijesom koji je prošao sva druga tvrda zubna tkiva (gleđ i dentin, katkad i cement) i stigao do najranjivijeg mekog dela zuba, odnosno živca.
S obzirom da karijes predstavlja infektivni proces koji se dešava u zubu, onda i sam živac, odnosno meko tkivo središta zuba (vezivno tkivo, krvni sudovi, nerv) na infekciju reaguju braneći se. Odbrana od infekcije u zdravog čoveka se ogleda u čuvena četiri latinska pojma tumor, rubor, calor, dolor narodski rečeno dolazi do otoka, crvenila, povećanja temperature i bola, a kad se to desi u zubu gde je inficirano meko tkivo okruženo tvrdim zidovima pritisak na nerv u tom trenutku se može uporediti sa pritiskom dobro promućkanog gaziranog pića na čep i sve dok čep ne popusti i dok infekcija u živcu ne nađe put da izađe, bolovi su upravo poslovični ili nesnosni.
Tada postoje dva načina da se od bola odbranite.
Prvi i preporučeni je da posetite stomatologa da zub otvori i pritisak smanji, a u daljem postupku i živac izvadi, a drugi način koji ne preporučujemo je da čekate da se smiri. Možda prvi put i hoće možda i drugi i treći, ali samo privremeno, popićete antibiotik, anelgetik i pomislićete da ste se izlečili. Zapravo ste sebi učinili medveđu uslugu, infekcija je našla put, organizam je pronašao način da pritisak smanji… Kompletan proces je napustio zub, preselio se ali u mnogo dublje strukture, u vilične kosti. Šanse da takav zub sačuvate u glavi su upravo opale za 50%, ako budete čekali i da ceo proces napusti i vilične kosti i da Vi ozbiljno oteknete, tad već možete da počnete da razmišljate o implantu.

vadjenje zivca zuba

Iz gore navedenog jasno se vidi da je potreba za vađenjem živca ili stručnije rečeno devitalizacijom zuba katkad preka.

Sa druge strane katkad se devitalizaciji pristupa kao jedinom mogućem rešenju, čak i kod neinficirane pulpe, a usled manjka zubnog tkiva u cilju protetskog zbrinjavanja zuba i vraćanja istog njegovoj funkciji uz pomoć nadogradnje i krune.

Takođe i svi duboki karijesi koji dosežu do samog krova pulpe ili do nanometra tvrdog zubnog tkiva od živca su siguran put u skoru devitalizaciju. Koliko god se mi stomatolozi trudili da takav scenario izbegnemo lečeći taj zub, jer je uvek bolje u glavi imati živ i vitalan zub od mrtvog, avitalnog i obično značajno tamnijeg zuba, obično nas scenarista vrati na taj put i već posle nekoliko meseci, u najboljem slučaju godina, zub zaboli.

Postoji još jedan razlog za devitalizaciju zuba. To je idiopatski bol u zubu. Bol kome se ne zna razlog. I onda je jedino rešenje, kada se sve druge terapijske mere ne daju rezultat, vađenje živca.

Sam postupak se ogleda u nekoliko poseta stomatologu.

Ako je u pitanju zubobolja i infekcija nije otišla dalje, tada čak sve može da se reši u jednoj poseti posebno ako je stomatolog dobro opremljen, pa ima apeks lokator i endomotor da što brže i preciznije ukloni živac. I odmah zub definitivno zbrine trajnim punjenjem. Za plombu ćete ipak morati da sačekate par dana da se definitivno punjenje zubnog kanala stegne i da bol umine skroz.

U slučaju da ste čekali toliko da je proces završio u vilici, onda će biti potrebno da stomatologa posetite nekoliko puta u periodu od mesec do četiri u zavisnosti od veličine procesa u vilici i od toga da li je zub zahvaćen i gangrenom. Sve u svemu cilj brojnih poseta je da se u potpunosti obeskliči kanal, kako se infekcija ne bi ponovo javila.

Sve seanse su obično bezbolne jer se radi pod anestezijom, ili je živac već i sam odumro od ponovljenih akutnih naleta infekcije. Ako se bol i javi on je nesnosan i tada se stomatolog odlučuje da lekom koji stoji u zubu sedam dana umrtvi živac kako bi ga posle izvadio bezbolno.

Ako imate je dodatno pitanje vi nam pišite na mail i rado ćemo Vam odgovoriti ali nemojte postavljati pitanja za terapije koje su u toku.