Povlačenje desni

Povlačenje desni (gingivalna recesija) je najčešća anomalija sluzokože usne duplje. Može se opisati kao pomeranje ivice desni prema vrhu korena zuba, pri čemu sam koren zuba postaje vidljiv, izložen i osetljiv na nadražaje.
Ova anomalija nije nužno posledica parodontopatije (parodontoze), kao što se najčešće misli ali je potreban pregled parodontologa kako bi se potvrdio njen izostanak. Uzroci povlačenja desni su različiti: urođeno tanka kost, specifičan tip desni, nepravilni pripoji mišića, trauma, nepravilna i agresivna tehnika pranja zuba ali i parodontopatija.
Povlačenje desni (gingivalna recesija) može da zahvati jedan ili više zuba u isto vreme, u jednoj ili obe vilice. Gingivalne recesije uvek imaju tendenciju progrediranja. Tako, ova anomalija ne predstavlja samo estetski već i funkcionalni problem jer se udruženo sa povlačenjem desni povlači i kost koja okružuje zub, čime se tokom vremena gubi stabilnost zuba i on počinje da se klima. Vrlo često gingivalne recesije su praćene bolnim senzacijama jer dolazi do izlaganja korena zuba uticajima spoljašnje sredine, pa su takvi zubi osetljivi na hladne i tople nadražaje. 
Jedini uspešan vid terapije povlačenja desni je hiruška terapija, gde se različitim tehnikama desni “vraćaju” na mesto normalnog pripoja. Specijalista parodontologije će prilikom pregleda proceniti razlog i tip povlačenja desni, kao i tendenciju daljeg povlačenja. Nakon toga, pristupa se jednoj od hiruških metoda koja je specifična za određenu vrstu gingivalne recesije. Nekada to uključuje primenu transplantata sluzokože uzetog sa nepca ( TVT, SMAT), korišćenje kolagenih membrana ( Mucoderm©, Mucograft©) ili PRF membrane dobijene iz krvi samog pacijenta. U toku operacije uklanjaju se i neki od faktora koji su inicijalno doveli do nastanka povlačenja desni kao što su neadekvatni pripoji plika i frenuluma.
Svaka intervencija se radi u lokalnoj anesteziji i tok operacije je apsolutno bezbolan.
Postoperativni tok je bez većih tegoba, uz antibiotsku terapiju, a šavovi se uklanjaju nakon 10 -14 dana.

Autor: Doc. dr Tamara Ristić

Povlacenje desni