CEREC – CAD/CAM tehnologija

CEREC tehnologija izrade fiksnih protetskih nadoknada (krunica) kompanija Simens (današnja Sirona) je počela da razvija još davne 1984. i do sada je napredak u kompjuterizovnoj (CAD CAM computer-aided design and computer-aided manufacturing) izradi zubnih nadoknada toliko napredovao da su stomatolozi u prilici da svojim pacijentima ponude gotove keramičke krune u roku od sat vremena.
Mučno uzimanje otiska gornje i donje vilice, griženje voska sve više pada u zaborav kao i čekanje od po 5,6 7 dana do definitivnog rada, kao i neminovni dolasci na probe.
cerec-cadcam

CEREC KRUNA (Solo i most)

Ukoliko želite bezmetalnu keramičku krunu danas kod nas možete da je dobijete za sat vremena.

Proces započinje Vašim dolaskom, naravno, neminovnim brušenjem i pripremom zuba za krunu. Nakon toga umesto uzimanja otiska pripremljen zub se slika kamerom, takođe se registruje kamerom zagrižaj i izgled zuba sa kojima buduća kruna treba da okludira, dođe u zagrižaj, na osnovu dobijenih slika program proračunava i bira najbolju krunu za Vas. Osim toga što je ove krune jako teško razlikovati od prirodnih zuba, jer je morfologiju program odredio na osnovu Vaših zuba, ove krune apsolutno savršeno leže na Vašem preparisanom zubu, što obično nije slučaj kad se radi po principu otiska.
Kada se slikanje završi i kad stomatolog proceni da je ta faza bila uspešna, a ona traje oko pola sata, katkad i duže, Vi možete da popijete kafu nakon kafe-pauze tokom koje je 3D štampač rezao krunu, Vaša kruna je gotova i spremna za upotrebu, odnosno definitivno cementiranje.
Ponekad, da bi uskladili boju sa susednim zubima je neophodno da ta pauza potraje eventualno jedan dan kako bi mogli da glazurom popravimo fabričku kockicu keramike koja stiže u samo određenim bojama i individualno je adaptiramo za Vašu boju.
U svakom slučaju ovakva nadoknada je jako kvalitetna, dugotrajna i lepa.
Za radoznale, tokom kafe pauze mi ćemo u programu definitivno dobiti izgled krune, oblik i veličinu. Onda ćemo postaviti kockicu presovane keramike u milling machine, ili glodalicu koja će po zadatim parametrima izrezati krunu. Sama kruna je cela od keramike i nema spoja kao kod metalokeramičkih kruna sa metalom ili sa cirkonom kod cirkon keramike što su ujedno i najslabije tačke takvih kruna jer je taj spoj kao i svaki uvek locus minoris za pucanje.
Ovim načinom smo u mogućnosti da Vam ponudimo izrade skoro svih fiksnih protetskih nadoknada, naravno poštujući indikacije.

Pod svim fiksnim protetskim nadokadama se podrazumevaju:

Viniri (fasete)
Inleji
Onleji
Delimične (parcijalne) krune
Endokrune
Solo krune
Mostovi

endo-krune

CEREC KERAMIČKI INLEJ, ONLEJ I DELIMIČNA KRUNA

Razlika u svim ovim nadoknadama je u tipu preparacije zuba za nadoknadu.
Generalno sve tri nadoknade su bolje, dugotrajnije i savršenije rešenje za plombe i karijesom pojedene zube.
Umesto klasičnih plombi, amalgamskih ili kompozitnih pristupa se izradi keramičke nadoknade pomoću CAD CAM tehnologije.
Za razliku od izrade krune, gde se vreme potrebno do definitivnog rada skraćuje bar 10 puta u slučaju izrade inleja, onleja i delimičnih kruna proces izrade traje ipak malo duže od postavljanja plombe.
Ali ako se odlučite da sebi pružite vrhunsku stomatologiju onda ipak traje kraće, jer su se ove nadoknade nekad izrađivale od zlata i za taj proces je opet bilo potrebno vreme i uzimanje otisaka i, i…. i 7 dana.
Danas uz pomoć Cereca i nadoknada izrađenih od keramike je za to potrebno izdvojiti sat, dva.
inlej

 

 

Pogledajte radove CEREC tehnologijom: keramičke krune i fasete: