Fleksibilne – savitljive proteze

Uvod (ko želi može da ga preskoči)
Stomatologija je grana medicine koja se vrlo oslanja na veštačke materijale koji su biokompatibilni. Na taj način ljudima vraća osmeh na lice, koji su usled zuba vremena izgubili zajedno sa zubima. Dakle mi se maksimalno oslanjamo na svaki tehnološki napredak u ogromnom prostoru hemije i ostalih srodnih nauka. Prvi polimer (grčki poli- mnogo meros-deo) je napravljen davne 1866. godine. Vremenom dolazi i do usavršavanja polimernih materijala koji kad su bili prvi put korišćeni i nisu mnogo obećavali ili ako jesu to je bilo ekskluzivno u vojnoj industriji. Konkretno kada pričamo o mobilnim protetskim nadoknadama – protezama najviše se oslanjamo na sintetske (veštačke) polimere / plastike, a razvoj istih iz dana u dan napreduje. Spremajući ovaj tekst autor se ozbiljno našao na mukama da objasni korisniku od čega je njegova buduća nadoknada načinjena. Dakle polimer, sastavljen od više merova, veštački dobijen katkad amorfne katkad kristalne strukture, uglavnom kopolimer, najčešće termoplastičan i mogli bi o tome danima, ali da se usresredimo…

Prednosti fleksibilnih proteza uključuju:
1. Indikacija: Kako postoje dve vrste ovih proteza pokrivene su indikacije od malih parcijalnih proteza pa sve do totalnih. Valplast proteze su indikovane za parcijalne proteze kod delimične krezubosti, a Vertex Thermosens za totalne proteze kod totalne bezubosti

2. Fleksibilnost: Ovi materijali su fleksibilni, što znači da se proteza može prilagoditi obliku vaših desni i ugodno se nositi tokom celog dana, takođe čuva stanje desni i viličnih kosti tako što ravnomerno prenosi slie žvakanja na sva potporna tkiva. Svi pacijenti bez izuzetka smatraju da su fleksibilne proteze mnogo udobnije od onih starih akrilatnih i ne bi se nikad vratili na te ponovo.

3. Estetika: Najveći benefit parcijalnih Valplast proteza je u tome što nema žičanih kukica na susednim zubima koje jako mogu naružiti osmeh. Materijal od kojeg su napravljene Valplast proteze je proziran i tanak, što omogućava da se proteza prirodno uklopi sa vašim preostalim zubima i desni, pružajući prirodan osmeh. Vertex thermosens se izrađuje u boji desni pacijenta.

4. Izdržljivost: Fleksibilne proteze su otporne na lomove i pukotine, što ih čini pouzdanim izborom za pacijente koji traže trajno rješenje za zamenu nedostajućih zuba. Takođe je moguće i reparirati proteze, podložiti ih ili naknadno dodati zub.
5. Preciznost: Sa stručne strane jedna od najvažnijih prednosti fleksibilnih proteza je njihova preciznost i savršeno prijanjanje na sve delove potpornih tkiva koja protezu nose.

6. Komfor: Zahvaljujući fleksibilnosti materijala, fleksibilne proteze su udobne za nošenje i ne iritiraju desni kao neke druge vrste proteza, najčešće akrilatne koje usled slobodnog monomera koji je ostao i višku mogu da izazovu alergijske reakcije. Fleksibilne proteze nemaju slobodne monomere jer su prefabrikovani materijali u pitanju. Lakše se unose u usta s obzirom da su savitljive što je takođe jedna bitna prednost u odnosu na tvrde nesavitljive akrilatne proteze. Kako u sebi ne sadrže ni monomer akrilata, ni metal one su idealne za pacijente koji su alergični na neke od ovih komponenti.

Mane fleksibilnih proteza:
1. Rok upotrebe: Vek proteze je kraći od običnih akrilatnih proteza i iznosi 5 godina, mada je i akrilatne proteze preporučljivo menjati ili bar redovno podlagati (zbog neminovnih promena u tkivima koja protezu nose) nakon 5 godina, što generalno nije slučaj u Srbiji.
2. Estetika: Iako estetski savršeno izgledaju kada su nove, vremenom sam materijal je podložniji prebojavanju od akrilata s toga je neophodna savršena i detaljna higijena fleksibilnih proteza.
3. Izrada: Sam proces izrade je komplikovaniji i zahteva duži vremenski period (oko 2 nedelje) od standardnih nedelju dana za akrilatne proteze.
4. Adaptacija: Proces adaptacije na protezu može potrajati par dana, jer kako Vi treba na nju da se naviknete, tako i ona treba da se navikne na Vas.
5. Higijena: Kada se proteze ne nose, najbolje ih je držati u vodi, neće se oštetiti ako se ne drže u vodi, ali je onda pre upotrebe neophodno da se potope u toplu vodu kako bi se modelovale lakše u ustima. Sama higijena kao što smo napomenuli mora biti savršena. Proizvođač preporučuje posebne četkice za održavanje higijene kako sa standardnim ne bi protezu oštetili i učinili je podložnijom za estetke i funkcionalne nedostatke. Više o higijeni možete pronaći na www.valclean.com ili koristiti Corega, Kukident tablete za čišćenje proteza i silikonske četkice.
6. Cena: Cena uvek nekako dopadne u mane… Ali mora da košta nešto, jer je vreme besplatnih stomatoloških usluga prošlo još sa početka veka. Svakako su skuplje od običnih akrilatnih, ali imaju i dobar razlog da budu. A kad pomislite da ulažete u novih 14 zuba koji će trajati bar pet godina onda i nije tako skupo…

Valplast proteze

Valplast materijal je izrađen od vrste termoplastičnog polimera – poliamida (najčešće nylon), uz dodatak drugih materijala radi poboljšanja fleksibilnosti, transparentnosti i izdržljivosti. Na tržištu se nalaze već 50 godina, ali kako napreduje tehnologija izrade materijala od ružnog pačeta sve više liče na belog labuda. Ranije je bilo dosta zamerki na njihovu funkcionalnost i isplativost i izdržljivost. Danas su u mnogome karakteristike materijala poboljšane tako da predstavljaju prvi izbor u terapiji delimične krezubosti i pacijenti su vrlo zadovoljni njihovim učinkom. Ovaj materijal je poznat po svojoj fleksibilnosti, maloj težini i prirodnim karakteristikama. Valplast proteze su moderne parcijalne proteze koje se koriste za zamenu nedostajućih zuba. Potpuno su biokompatibilne i ne izazivaju alergijske reakcije.

valplast parcijalna proteza
valplast proteza

Vertex Thermosense proteze

Vertex Thermosens materijal je termoplastični polimer i takođe je poliamid, ali sa dodacima koji ga čine čvršćim, samim tim i konkurntnijim za izradu totalnih proteza. Vertex Thermosens materijal može sadržavati različite polimere i aditive koji mu daju karakteristična svojstva fleksibilnosti, otpornosti i estetike. Na tržištu je od 2011. godine, ali tek sad sa mnogim poboljšanjima vidimo njegovu svakodnevnu primenu uspešnom.
U suštine imaju jako slične prednosti i mane poput Valplast proteza, a neke od razlika su navedene u delu koji sledi.

varteks proteze

Razlike i sličnosti
Valplast i Vertex Thermosens proteze su vrste fleksibilnih proteza koje se koriste za zamenu nedostajućih zuba. Evo nekih ključnih razlika između ove dve vrste proteza:
1. Indikacija: Valplast služi za izradu parcijanih proteza (u posebnim uslovima i totalnih), a Vertex Thermosens se najbolje pokazao u izradi totalnih proteza

2. Materijal: I Valplast i Vertex proteze su napravljene od polimera poliamida koji je fleksibilan, lagani i izdržljivi materijal. S druge strane, Vertex Termosens proteze imaju hemijske aditive, koji takođe ima fleksibilna svojstva mada su malo manje savitljive, a ima i drugačiju teksturu i karakteristike od Valplast materijala.

3. Boja i transparentnost: Valplast materijal je proziran i tanak, što omogućava da se proteza prirodno uklopi sa preostalim zubima i desni. Vertex Termosens proteze takođe mogu imati sličnu transparentnost i estetiku, ali može postojati razlika u nijansama materijala.

4. Izdržljivost: Obe vrste proteza, kako Valplast tako i Vertex Termosens proteze, su izdržljive i otporne na lomove i pukotine. Međutim, može postojati neka razlika u trajnosti materijala u određenim uslovima i okolnostima. Na primer, Termosens materijal može imati specifične karakteristike koje ga čine otpornijim na određene eksterne faktore poput temperature ili hemijskih agenasa u poređenju sa Valplast materijalom. Stoga je važno uzeti u obzir ove faktore prilikom odabira između ove dve vrste proteza.

5. Prilagodljivost: Obje vrste proteza su dizajnirane da se prilagode obliku vaše desni i budu udobne za nošenje tokom dana. Međutim, proces prilagođavanja i izrade može se razlikovati između Valplast i Vertex Termosens proteza. Na primer, može postojati razlika u načinu oblikovanja, prilagođavanja i podešavanja ove dve vrste proteza koje će uticati na njihovu ukupnu udobnost i funkcionalnost.

U svakom slučaju odluku koja je nadoknada i proteza baš za Vas je najbolje da prepustite nama.

Cena jedne fleksibilne proteze je 42.000 dinara.
Cena jedne male fleksibilne proteze do 3 zuba je 20.000 dinara
Cena popravke ako je moguće je 15.000 dinara